logo-image

Fågelskåderi och fikakorg

För ett litet tag sedan så följde jag med en av mina vänner ut för att skåda efter fåglar. Det är något min kompis har som stort intresse, att ta med sig tubkikare, avstånsmätare, kamera med mera ut och spana efter olika sorters fåglar. Jag fick vara den som ansvarade för att packa en fikakorg, så jag bakade lite kakor, en god bulle samt kokade kaffe. Sedan så begav vi oss ut. Jag fick låna en tubikare av min kompis, samt en vanlig kikare med. Bland annat så såg vi ormvråk och med avståndsmätaren kunde vi mäta hur långt bort den var. 

Spännande tur i skogen

Vår promenad ut i skogen var på flera timmar och vi såg en massa olika fåglar, men även en massa djur. Vi kom sedan till ett så kallat fågeltorn, där vi satte oss. Vi tog lite fika och min kompis berömde min bakning. Bullen var visst godast, så ska ge er receptet på den här nedan. Sedan skådade vi ett tag till, sen gick vi hem. Denna hobby han har är trevlig så ska nog följa med igen!

Sveas danska bullar

Ingredienser Bulldegen

75 g jäst
2½ dl mjölk
150 g margarin
2 ägg
½ dl socker
½ tsk salt
ca 8 dl vetemjöl

Smörkrämen

150 g smör
1 ½ dl socker
1 ½ dl marzankräm, kokbar

Instruktioner
Smula ner jästen i en bunke.
Smält margarinet och häll över mjölken, värm mjölk- och margarinblandningen till 37 grader (fingervarmt).
Häll lite av mjölkblandningen över jästen och lös upp den.
Häll sen ner resten av mjölkblandningen.
Tillsätt socker, salt och äggen. Rör om.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig.
Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Kavla ut halva degen och täck botten av en långpanna.
Bred en sats kokad marzankräm över.
Kavla sedan ut andra hälften av degen och bred på smörkrämen.
Rulla sedan ihop till en rulle och skär i 2 cm tjocka bitar som du placerar ut på degen i långpannan.
Grädda ca 15-20 minuter.
Skär sedan i bitar och blanda florsocker med lite vatten och ringla över bullarna.

16 Sep 2018