logo-image

5 smaskiga varianter på varm choklad

Många förknippar varm choklad med höst och vinter. Själv tycker jag det är gott året om! Därför delar jag med mig av fem olika, smaskigt goda varianter!

 

Varm choklad med kardemumma

Du behöver (för 1 kopp):

– 1 msk kakao av god kvalitet

– 2 msk ljust muscovadosocker

– 1/2 tsk svarta kardemummakärnor

– 3 dl mjölk

– 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp. Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken. Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet. Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.

Varm choklad med Smore’s

Du behöver (för 2 koppar):

– 2 dl mjölk

– 1 dl vatten

– 1/4 dl kakao

– 2 msk chokladsås

– 2 msk socker

– 1 krm salt

– 1/2 dl marshmallows

Gör så här:

Sätt ugnen på ”grill”. Hur varmt du ska ha beror på vilken ugn du har, testa dig fram och börja vid 125 grader. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm upp vätskan på medelhög värme i ett par minuter. Häll sedan i kakao, socker och salt och vispa lätt. När allt är blandat häller du i vätskan i två ugnssäkra koppar. Fyll upp med marshmallows i båda och ställ dessa på ett galler i ugnen. Håll koll så att marshmallowsen får en gyllenbrun färg, då är det dags att ta ut kopparna (obs: använd en grytlapp!). Häll över chokladsås och servera genast.

Varm choklad med nutella

Du behöver (för 4 koppar):

– 1 liter mjölk

– 2 msk nutella

– 2 msk kakaopulver

– 2 msk socker

Topping (om du vill)

– Minimarshmallows

– Krossade nötter

– Extra nutella

– Chokladflarn

Gör så här:

Värm upp mjölken i en kastrull tills det börjar ryka lite lätt. Häll i kakaopulver och socker, rör om. Häll sedan i nutellan och häll upp i fyra koppar. Toppa med valfri topping, förslagsvis minimarshmallows och extra nutella.

Varm choklad med havssalt

Du behöver (för 2 koppar):

– 2,5 dl mjölk

– 2,5 dl grädde

– 100 g hackad mörk choklad (70 %)

– 1 msk socker

– 1 krm havssalt

– 1 äggula

Gör så här:

Häll mjölk, grädde och choklad i en kastrull ihop med socker och salt. Värm upp på medelhög värme tills chokladen är smält. Smaka av om du eventuellt vill ha en mer salt smak, tillsätt i så fall mer. Ta bort kastrullen från pannan och ha i äggulan. Vispa upp till en krämig smet. Sila chokladdrycken och häll sedan upp i två koppar.

Varm choklad med bourbon

Du behöver (för 2 koppar):

– 4 dl mjölk

– 50 gram hackad mörk choklad (70 %)

– 1 krm vaniljpulver

– 1,5 msk bourbon

– 0,5 dl grädde

– Ev. 0,5-1 tsk socker

Gör så här:

Blanda mjölk, vaniljpulver och mörk choklad i en kastrull och värm upp på medelhög värme tills chokladen har smält. Rör om under tiden. Häll därefter i whiskyn och rör om. Lägg i 0,5 tsk socker om du önskar en sötare smak. Häll upp i två koppar och toppa med vispad grädde och pudrad kakao.

4 May 2022