logo-image

Fördelar med K2 vitamin

Vitamin K2 är ett viktigt näringsämne som hjälper kroppen att ta upp kalcium. Det är också nödvändigt för att utveckla och bibehålla starka ben och tänder. Utan tillräckligt med vitamin K2 kan kroppen inte använda kalcium ordentligt, vilket leder till hälsoproblem som osteoporos.

Vitamin K2 finns i gröna bladgrönsaker, ägg och mejeriprodukter. Vitamin K2 är ett viktigt näringsämne för människors hälsa, men dess absorption från kosten är låg. Detta kan bero på att vitamin K2 finns i ett litet antal livsmedel, och dessa livsmedel vanligtvis inte konsumeras i stora mängder.

Vitamin K2-tillskott kan förbättra absorptionen av detta viktiga vitamin. Jämför gärna olika varianter av tillskott innan du köper. 

Vad händer när du tar vitamin K2?

Vitamin K2 är ett fettlösligt vitamin som spelar en viktig roll för blodkoagulering, benhälsa och hjärthälsa. När du tar vitamin K2 hjälper det din kropp att producera mer av det protein som behövs för att blodet ska koagulera. Det hjälper också till att hålla dina ben friska genom att hålla kalcium i dina ben och ut ur dina artärer. Vitamin k2 stärker skelettet. Vitamin K2 är också viktigt för hjärthälsa eftersom det hjälper till att förhindra att artärerna hårdnar.

Mat med vitamin K2

Vitamin K2 finns i bland annat fermenterad mat, samt även i små mängder i kött, mjölk och äggula. Natto, en traditionell japansk maträtt av fermenterade sojabönor, är det livsmedel som innehåller mest vitamin K2, nämligen 23 gånger mer än vällagrad ost.

20 Feb 2023