logo-image

Den fantastiska fikakulturen

Här i Sverige har vi en ganska så stark fikakultur och det har nog inte undgått någon att Swedish fika är nåt som de flesta i världen har koll på. Just detta att fika, eller ta en fika har många gånger flera olika innebörder, men det allt som oftast ändå fförknippat att man tillsammans med andra tar en paus, för att umgås, prata och dricka kaffe samt äta nåt till det.

I den svenska fikakulturen är det även viktigt med tillbehören. Så sitter man på ett café Uppsala, så beställer man gärna in fikabröd. När det kommer till tillbehören i svensk fika så består dessa ofta av kanelbulle, sockerkaka, prinsesstårta, dammsugare, chokladboll och småkakor. Sedan så är det ofta så att dessa ska ätas i särskild ordning.

Fika på jobbet eller hemma?

Ofta finns det en tradition på olika arbetsplatser att det ska vara en kaffepaus eller en fikapaus dels på förmiddagen, dels på eftermiddagen.

Unga personer och föräldalediga gör även de så att de gärna träffas på ett café Uppsala, eller ett fik, för att umgås och för att äta och dricka gott. 

Om man inte fikar på ett café i Uppsala, så kan man fika hemma, eller ta med sig fika ut, som på picknick. Fika är inte ovanligt att man bjuder på så snart det är något firande, som födelsedag, mors dag, fars dag och så vidare. Vi svenskar gillar helt enkelt att fika, både borta och hemma!

27 Apr 2018