logo-image

Lite kaffehistoria

Enligt kaffeguiden.se upptäcktes de ädla bönorna av en fåraherde på 900-talet i Etiopien. En dag lade han märke till att fåren blev väldigt energiska av att äta röda "frukter" som växte i några låga lövträd. De blev så till sig att de dansade runt av lycka. Han prövade äta bönorna själv och snart blev han minst lika pigg som fåren och dansade han med. Fåraherden tog med sig bönorna till en munk i ett närliggande kloster, där munken minsann inte ansåg bönorna något värt att äta, utan kastade dem i elden. Då spreds en underbar doft från kaffebönorna som lockade till sig andra munkar på klostret. De tog bönorna ur elden och malde dem, blandade dem med vatten och fick världens första kaffe. Detta lär vara en etiopisk legend men oavsett ursprung, spred sig sättet att först rosta dem och sedan bland i vatten för att dricka den ädla drycken. I skrift uppenbarade sig kaffet första gånger på 1600-talet, som verifierar att kaffet sannolikt kommer från Etiopien.

30 May 2018